Lovis valpar

2017-01-03 22:41 | 0 kommentarer

19 december födde Lovis fött 6 stycken välmående valpar. Tre hanar och tre tikar. Valparna kom på beräknad dag och Lovis har haft en mycket enkel dräktighet och förlossning. Hon har tyckt att magen har spänt i omgångar och slickat på den. Men inget illamående och i övrigt har hon mått som vanligt. Jag tyckte att hon blivit lite lugnare i sitt sätt och i synnerhet nu när valparna kommit, men hon gjorde glädjeskutt utan problem de sista dagarna innan förlossningen. Hon har inte varit orolig heller. En del tikar kan börja bädda och gräva lång tid innan det är dags. Lovis började dagen innan. Hon accepterade även sin "lya" direkt. Dagen innan valpningen började hon få lite förvärkar, slicka sig och bli lite orolig. Hon bäddade och ville vara nära hela tiden. Natten var lugn förutom lite bäddande vid 4-tiden på morgonen, men sedan somnade hon om igen. De sista dagarna vilade Lovis hela tiden. Vid 11-tiden på förmiddagen skrev jag ett sms till mamma som var på jobb att det var på gång. Då var hon ännu mer närgången och låg intill mig i sängen. Hon flåsade och tyckte det var jobbigt. Första värken kom en halvtimme senare och då hoppade hon viligt ner i lyan. PÅ tredje värken kom första valpen och mamma var nu på väg hem.

Kl 12.02, tik på 278g
Kl 13.05, tik på 295g
Kl 13.35, hane på 261g
Kl 13.44, tik på 275g
Kl 14.02, hane på 292g
Kl 14.15, hane på 291g

Tre av valparna har mantel (att färgen går löpande över ryggen) och två har sadel (en större brund fläck över ryggen och en mindre på rumpan, precis som sin mor och mormor). Den sista valpen har tre separata fläckar över kroppen. Det är alltid så spännande vad det blir för valpar, hur de ser ut vid födsel och att sedan kunna följa deras underbara utveckling.

Lovis är en fenomenal mamma och det är ingen överdrift. En tryggare tik har jag aldrig varit med om. Varje gång jag har fotat och vägt valpar vid tidigare kullar (i synnerhet första dygnet) så har tiken blivit orolig. Lovis har på sin höjd lyft huvudet, frågat mig "är allt som det ska?", varpå jag svarar "jadå, bara en liten stund till" och så lägger hon ner huvudet. Hon har inte heller bäddat en massa i sin lya (som ofta händer och där valparna hamnat under filtar eller skuffats undan). Hon lägger sig ner försiktigt. Vid ett tillfälle låg hon med rumpan på sidan och framdelen upprätt, eftersom hon hade en valp intill ryggen. Så fort jag flyttade på valpen (ett par dagar gammal) la hon sig tacksamt ner. Hon känns så erfaren och lugn. Hon tar också pauser från valparna. Då vill hon gärna ner och komma ut, men sen säger hon till när hon vill in till dem igen. Ibland vill hon bara kolla till dem för att försäkra sig om att allt är okej. Hon pysslar mjukt men bestämt. Nu när valparna är två veckor gamla har hon börjat sätta ena tassen på valpen om den inte är stilla när hon tvättar den. Jag undrar verkligen hon Lovis kommer agera när valparna ska flytta till valprummet och träffa resten av flocken. Jag tror hon blir en häftig mamma när valparna går att busa med och ska uppfostras. Hon är en bestämd men kärleksfull mor. 

En orsak till att hon är så trygg och "erfaren" tror jag lite kan ha att göra med hennes personlighet. Hon har alltid velat ha kontroll och ansvar. Hon kräver beteenden av sina flockmedlammar, för att inte tala om ordning, lugn och ro. Hon är van att ta på sig mycket ansvar. Hon har lärt mig väldigt mycket, Lovis.

Valparna har varit väldigt snackiga från början. De har mycket attityd. Jisses. Det räcker att en av valparna hamnar på rygg och inte kommer upp, då tjuter och morrar den till den kommer upp. Dom är väldigt uttrycksfulla och envisa som sjutton. Dom växer jämnt och fint och är fortfarande jämna i förhållande till varandra, men goa magar. Ögonen är öppnae och de börjar lite smått reagera på ljud. 

Nu börjar det hända saker!